rotator
rotator
rotator
rotator
rotator
rotator
rotator
Autóbérlés

Egyszerű és rugalmas autóbérlés

 

A foglalórendszer csak angol nyelven elérhetÅ‘.

 

JÓ TUDNI FOGLALÁS ELŐTT

DÍJAK ÉS FELÁRAK

 

Basic Rate/ Inclusive Rate - Alapdíj

A gyakorlatban kétféle alapdíj létezik: a Basic Rate kizárólag az autó bérleti díját foglalja magában, az Inclusive Rate pedig az autó bérleti díját és a kötelezÅ‘ biztosításokat. Egyes országokban csak Inclusive Rate alkalmazható a szigorú elÅ‘írások miatt.

 

Airport Surcharge - RepülÅ‘téri felár

A repülÅ‘téri autóbérlés esetén repülÅ‘téri illetéket, felárat is felszámolnak az autókölcsönzÅ‘ társaságok. Ez a díj lehet fix összeg illetve a bérleti díj adott százaléka a szolgálatótól illetve a helyszíntÅ‘l függÅ‘en.

 

One Way - Egyirányú bérlés

Amennyiben a bérautó felvégelének és leadásnak a helye különbözÅ‘ One Way = Egyirányú bérlés jön létre. Az egyirányú bérlés lehet belföldi (országon belüli) és külföldi (országok között). A One Way bérlés belföldön általában díjmentesen kérhetÅ‘, külföldi leadásnál azonban gyakran visszaszállítási felárat számolnak fel.

 

No Show díj

A lefoglalt, de át nem vett autók után az autókölcsönzÅ‘ társaságok No Show díjat számolnak fel, amely országonként eltérÅ‘ általában 20-200 USD között változik és amely a garanciaként megadott hitelkártyáról kerül levonásra. A bérlést megelÅ‘zÅ‘ 24 órán kívüli törlés esetén a No Show díjat általában nem számolják fel.

 

Security Deposit
 - Biztonsági depozit

A bérlés ideje alatt az autókölcsönzÅ‘ társaságok bizonyos összeget zárolnak az autót kölcsönzÅ‘ hitelkártyáján, amely fedezetként szolgál az autón keletkezett esetleges sérülésekre, autókulcs elvesztésre illetve az üzemanyagtartály hiányos feltöltésére. Amennyiben semmilyen probléma nem merül fel a bérlés során, a leadás után a zárolt összeg felszabadításra kerül.

 

BIZTOSÍTÁSI TÍPUSOK

 

CDW (Collision Damage Waiver) - Törésbiztosítás

A törésbiztosítás (CDW) mentesíti az autó kölcsönzÅ‘jét a pénzügyi kötelezettség alól, amennyiben az autót károsodás éri. A törésbiztosítás nem fedezi a lopásból és rongálásból adódó kárt, illetve az ablaküvegek, tükrök és gumik sérülését. A törésbiztosításnak önrésze van, melyre önrészkiváltó biztosítás köthetÅ‘ - Super CDW. Az USA-ban és Kanadában a CDW biztosítás 30-45 napos idÅ‘tartamra is megköthetÅ‘. A törésbiztosítást egyes országokban LDW (Loss Damage Waiver) kifejezéssel jelölik.

 

Theft Protection - Lopás elleni biztosítás

A biztosítás az autó lopására nyújt fedezetet. A legtöbb esetben a lopást rendÅ‘rségi feljelentéssel kell megerÅ‘síteni és az eseményt 24 órán belül be kell jelenteni az autókölcsönzÅ‘ társaságnál is. A lopás elleni biztosítás nem nyújt fedezetet az autó belsejébÅ‘l történt lopásokra.

 

Liability 
- FelelÅ‘sség biztosítás

A felelÅ‘sség biztosítás az autón kívül okozott tárgyi és személyi sérülések költségére nyújt fedezetet. A biztosítás kizárólag a hivatalosan megjelölt vezetÅ‘ által okozott károkra vonatkozik és nem átruházható.

 

PAI (Personal Accident Insurance) 
- Balesetbiztosítás

A balesetbiztosítás fedezi a vezetÅ‘ illetve az autóban utazók baleseti halálból, egészségkárosodásból, kórházi kezelésbÅ‘l adódó költségeit. Ez a biztosítás átvételkor az autóbérlés helyszínén igényelhetÅ‘ és fizethetÅ‘.

 

Autóbérléssel kapcsolatos kifejezések

Child Seat
 - Gyermekülés

A legtöbb európai országban kötelezÅ‘ a gyermekülés használata bizonyos kor alatt. A gyermekülés bármikor igényelhetÅ‘ (szabad kapacitás függvényében), típusa és felára a gyermek korától és súlyától függ.

 

Delivery / Collection - Kiszállítás/Visszaszállítás

Az autókölcsönzÅ‘ társaságok gyakran vállalják a bérautó kiszállítását illetve visszaszállítását megadott címre/rÅ‘l. Egyes esetekben ez a szolgáltatás ingyenes, máskor minimális felár ellenében igényelhetÅ‘.

 

Drop Box 
- Autóleadás

Néhány autókölcsönzÅ‘ társaság ún. Drop Box = Autókulcs leadási dobozzal rendelkezik. Ebben az esetben az autóbérlÅ‘nek lehetÅ‘sége van nyitvatartási idÅ‘n kívül is visszavinni a bérautót a leadás helyére. Ennek a szolgáltatásnak az igénybe vételérÅ‘l azonban elÅ‘zetesen mindenképpen értesíteni kell az autókölcsönzÅ‘ társaságot.

 

Grace Period
 - Extra napok

Az autóbérlés idÅ‘tartama 24 órás periódusokra vonatkozik, azaz 1 napos bérlés esetén a bérleti idÅ‘ az átvétel idÅ‘pontjában kezdÅ‘dik és másnap ugyanabban az idÅ‘ben jár le. A 24 órás terminust az autókölcsönzÅ‘ társaságok nagyon szigorúan veszik, késés, azaz a leadási idÅ‘ be nem tartása esetén a legtöbbször extra napot számolnak fel.

 

IDL (International Driving License) 
- Nemzetközi VezetÅ‘i Engedély

Az autóbérléshez a legtöbb országban nemzetközi vezetÅ‘i engedély szükséges, amelyet még az utazás elÅ‘tt be kell szerezni.

 

Roadside Assistance 
- Autómentés

A legtöbb autókölcsönzÅ‘ társaság 24 órás autómentÅ‘ szolgáltatást biztosít az autóbérlÅ‘knek arra az esetre, ha az autó működésével kapcsolatosan valamilyen probléma merülne fel. Az asszisztancia telefonszáma általában a kesztyűtartóban, illetve az autó kulcstartóján található.

 

Voucher

A voucher az autókölcsönzÅ‘ társaság visszaigazolása a bérlésre vonatkozóan, amit átvételkor be kell mutatni. A vouchernek két típusa ismert, a Quotation = nem kifizetett, nem visszaigazolt és a Confirmation = fizetett, lefoglalt voucher. Mindig meg kell gyÅ‘zÅ‘dni róla, hogy a Confirmation voucher megérkezett-e, mert ennek hiányában a foglalás nem realizálódik. Jó tudni, hogy a voucher nem számít bérleti szerzÅ‘désnek, azt a helyszínen az átvételkor az autókölcsönzÅ‘ társaság képviselÅ‘je adja át.

 

SIPP Codes
 (Standard Interline Passenger Procedures)
 - Autóbérlési kódok

Az autókölcsönzÅ‘ társaságok 4 betűbÅ‘l álló kódot használnak a bérléssel kapcsolatos információk rögzítésére.

 

ElsÅ‘ betű: Autó kategóriája


Kicsi:

M-Mini

E-Economy

Közepes:

C-Compact

I-Intermediate

S-Standard

Nagy:

F-Full Size

P-Premium

L-Luxury

X-Special

 

Második betű: Autó típusa

B-2 door - kétajtós

C-2 or 4 door - két- vagy négyasjtós

D-4 door - négyajtós

F-Four Wheel Drive - négykerék meghajtású

K-Truck - teher

T-Convertible - nyitható tetejű

W-Wagon - többszemélyes

X-Special - speciális

 

Harmadik betű: Autó váltója

A-Automatic - automata

M-Manual - kézi

 

Negyedik betű: Légkondicionálás típusa

N-No A/C - nem légkondicionált

R-A/C - légkondicionált

 

Ajánlatok, kedvezmények...

Accor “3=2 offer”
Why not extend your stay? 3 nights for the price of 2.
Columbus Direct travel insurance
Quality cover at low prices to customers all around the world.
Priority pass
Access VIP lounges no matter where which airline and class you fly.
European City Cards
See more and pay less! Get your "passport" to European cities.
Rail Europe
Comfortable and affordable on European trains.
Lonely Planet Magazine
Packed with insider knowledge, hints and tips.
Sandemans New Europe City Tours
Free walking tours in 13 cities within 9 countries.
Sol Melia Wednesdays
Search your exclusive special offers now for the coming weekend!
Transfers
Low-cost shuttle and private transfers in over 70 countries.
IMEX Frankfurt 25-27 May
The essential worldwide exhibition for incentive travel, meetings and events.
Feliratkozás a Travelio.net RSS hírösszefoglalójára (angolul) Kövesse Twitteren a Travelio.net híreinek címsorait (angolul) Kerüljön közelebbi kapcsolatba a Travelio.net-tel a Facebook-on keresztül (angolul) Bookmark and Share