rotator
rotator
rotator
rotator
rotator
rotator
rotator
Repülőjegy

Találja meg a legjobb repülőjegyárakat

 

A megjelenő ablakban, középen a magyar nyelv is kiválasztható.

 

jó tudni foglalás előtt

A Nemzetközi Légügyi Hatóság (IATA) 2008. Május 31-én megszüntette a papír alapú repülőjegyeket, ennek következtében minden légitársaság átállt az elektronikus jegyek használatára. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy légi utazáshoz nincs szükség magára a repülőjegyre, elegendő a foglalásról emailben kapott visszaigazolást kinyomtatni (egyes esetekben, pl. diszkont járatoknál a foglalási szám bemondása is elegendő) és a repülőtéren fényképes azonosító okmánnyal együtt (útlevél, személyi igazolvány) bemutatni.

 

A fapados járatok sokesetben olcsóbbak, de jó tudni, hogy korántsem nyújtanak azonos szolgáltatásokat a normál légitársaságokkal. A diszkont járatokon nincs fedélzeti ellátás (illetve térítés ellenében kérhető) és a feladott poggyászokért is külön fizetni kell. Ezenfelül szabad helyfoglalás jellemző (felszállási sorrendben lehet helyet foglalni) és gyakran előfordulhatnak járatkésések, járattörlések is.

 

Repüléssel kapcsolatos kifejezések

Boarding Pass - Beszálló kártya

Felszállás előtt minden utas beszállókártyát kap, amelyen szerepel az utasnév, a járatszám, a légitársaság és a üléshely száma (kivéve a fapados járatokat).

 

Airline codes - Légitársasági kódok

Minden légitársaság rendelkezik egy két karakterből álló kóddal, amelyet a Nemzetközi Légügyi Hatóság bocsát ki és amely a foglalásoknál, a menetrendekben, a repülőjegyeken a légitársaság beazonosítására szolgál. Pl. MA = Malév; W6 = Wizzair; LH = Lufthansa, stb.

 

City/airport codes - Város/repülőtér kódok

Minden repülőtér rendelkezik egy három betűből álló kóddal, amelyet a Nemzetközi Légügyi Hatóság bocsát ki és amely a foglalásoknál, a menetrendekben, a repülőjegyeken a felszállási/érkezési helyek beazonosítására szolgál. BUD = Budapest; LON = London UK; LHR = London Heathrow Airport; NYC = New York, USA; JFK = New York, J.F. Kennedy International Airport.

 

Code sharing - Közös járat

Ezt a kifejezést akkor használják, amikor két légitársaság közösen üzemeltet egy járatot adott útvonalon és a rendelkezésre álló helyeket megosztva értékesítik.

 

Ticketing codes - Jegykiállításnál használt kódok

A repülőjegy foglalásának visszaigazolásában számos egy betűből álló rövidítés található, pl. foglalási osztály azonosító (F first, C business/club, Y economy); időszak meghatározás (N éjszaka, W hétvége, X hétköznap); díjtétel típusok (E turista, P családi, Z fiatalkorú).

 

Business Class

A magasabb komfortfokozatú, kényelmesebb utazást biztosító helyek a repülőgép business class osztályán találhatók. Az erre az osztályra szóló jegyek drágábbak (a normál díjtételek duplája, háromszorosa is lehet).

 

Check-in time - Bejelentkezési idő

A bejelentkezési idő azt a legkésőbbi időpontot jelöli a repülőgép indulása előtt, ameddig az utasoknak a repülőtérre meg kell érkezniük. Ez az idő repülőterenként, légitársaságonként és útvonalanként (belföldi, nemzetközi) eltérő. Általában 1,5-2 óra nemzetközi és 1-1,5 óra belföldi utazás esetén.

 

Connecting time - Minimum átszállási idő

Azt az időpontot jelöli, amely a járatok közötti átszálláshoz minimálisan szükséges. Ez az idő repülőterenként, légitársaságonként és útvonalanként (belföldi, nemzetközi) eltérő és a foglalásoknál mindenképpen figyelembe kell venni. A légitársaságokat nem terheli szállítási kötelezettség, amennyiben az utas a minimum átszállási idő figyelmen kívül hagyása miatt kési le a repülőgépet.

 

Long haul/short haul travel - Hosszú/Rövidtávú utazás

A civil légiközlekedésben a távolságtól függően használják a Hosszú/Rövid távú utazás kifejezéseket. Előbbi a tengerentúli, általában 5 óránál hosszabb utazásokra, utóbbi a kontinenseken belüli utazásokra vonatkozik.

 

Standby

A repülőtereken a check-in során legtöbbször elhangzó kifejezés a Standby státusz. Az ilyen státusszal rendelkező utasok hely hiányában nem kapnak konkrét helyre szóló beszállókártyát és utazásuk attól függ, hogy felszabadul-e hely a repülőgéppen miután minden normál státuszú utas felszállt. (Különböző okok pl. későn érkező kapcsolódó járatok, foglalással rendelkező, de elutazni nem tudó utasok miatt gyakran van esély a standby jegyekkel való utazásra.)

 

Waiting list - Várólista

A várólista nem jelent helyfoglalást, csak a foglalásra való igény regisztrálását. A várólistás utasok helyfoglalása mindaddig nem kerül visszaigazolásra, amíg az adott repülőgépen fel nem szabadulnak helyek.

 

Ajánlatok, kedvezmények...

Accor “3=2 offer”
Why not extend your stay? 3 nights for the price of 2.
Columbus Direct travel insurance
Quality cover at low prices to customers all around the world.
Priority pass
Access VIP lounges no matter where which airline and class you fly.
European City Cards
See more and pay less! Get your "passport" to European cities.
Rail Europe
Comfortable and affordable on European trains.
Lonely Planet Magazine
Packed with insider knowledge, hints and tips.
Sandemans New Europe City Tours
Free walking tours in 13 cities within 9 countries.
Sol Melia Wednesdays
Search your exclusive special offers now for the coming weekend!
Transfers
Low-cost shuttle and private transfers in over 70 countries.
IMEX Frankfurt 25-27 May
The essential worldwide exhibition for incentive travel, meetings and events.
Feliratkozás a Travelio.net RSS hírösszefoglalójára (angolul) Kövesse Twitteren a Travelio.net híreinek címsorait (angolul) Kerüljön közelebbi kapcsolatba a Travelio.net-tel a Facebook-on keresztül (angolul) Bookmark and Share