rotator
rotator
rotator
rotator
rotator
rotator
rotator
Repülőjegy

Találja meg a legjobb repülÅ‘jegyárakat

 

A megjelenÅ‘ ablakban, középen a magyar nyelv is kiválasztható.

 

jó tudni foglalás elÅ‘tt

A Nemzetközi Légügyi Hatóság (IATA) 2008. Május 31-én megszüntette a papír alapú repülÅ‘jegyeket, ennek következtében minden légitársaság átállt az elektronikus jegyek használatára. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy légi utazáshoz nincs szükség magára a repülÅ‘jegyre, elegendÅ‘ a foglalásról emailben kapott visszaigazolást kinyomtatni (egyes esetekben, pl. diszkont járatoknál a foglalási szám bemondása is elegendÅ‘) és a repülÅ‘téren fényképes azonosító okmánnyal együtt (útlevél, személyi igazolvány) bemutatni.

 

A fapados járatok sokesetben olcsóbbak, de jó tudni, hogy korántsem nyújtanak azonos szolgáltatásokat a normál légitársaságokkal. A diszkont járatokon nincs fedélzeti ellátás (illetve térítés ellenében kérhetÅ‘) és a feladott poggyászokért is külön fizetni kell. Ezenfelül szabad helyfoglalás jellemzÅ‘ (felszállási sorrendben lehet helyet foglalni) és gyakran elÅ‘fordulhatnak járatkésések, járattörlések is.

 

Repüléssel kapcsolatos kifejezések

Boarding Pass - Beszálló kártya

Felszállás elÅ‘tt minden utas beszállókártyát kap, amelyen szerepel az utasnév, a járatszám, a légitársaság és a üléshely száma (kivéve a fapados járatokat).

 

Airline codes - Légitársasági kódok

Minden légitársaság rendelkezik egy két karakterbÅ‘l álló kóddal, amelyet a Nemzetközi Légügyi Hatóság bocsát ki és amely a foglalásoknál, a menetrendekben, a repülÅ‘jegyeken a légitársaság beazonosítására szolgál. Pl. MA = Malév; W6 = Wizzair; LH = Lufthansa, stb.

 

City/airport codes - Város/repülÅ‘tér kódok

Minden repülÅ‘tér rendelkezik egy három betűbÅ‘l álló kóddal, amelyet a Nemzetközi Légügyi Hatóság bocsát ki és amely a foglalásoknál, a menetrendekben, a repülÅ‘jegyeken a felszállási/érkezési helyek beazonosítására szolgál. BUD = Budapest; LON = London UK; LHR = London Heathrow Airport; NYC = New York, USA; JFK = New York, J.F. Kennedy International Airport.

 

Code sharing - Közös járat

Ezt a kifejezést akkor használják, amikor két légitársaság közösen üzemeltet egy járatot adott útvonalon és a rendelkezésre álló helyeket megosztva értékesítik.

 

Ticketing codes - Jegykiállításnál használt kódok

A repülÅ‘jegy foglalásának visszaigazolásában számos egy betűbÅ‘l álló rövidítés található, pl. foglalási osztály azonosító (F first, C business/club, Y economy); idÅ‘szak meghatározás (N éjszaka, W hétvége, X hétköznap); díjtétel típusok (E turista, P családi, Z fiatalkorú).

 

Business Class

A magasabb komfortfokozatú, kényelmesebb utazást biztosító helyek a repülÅ‘gép business class osztályán találhatók. Az erre az osztályra szóló jegyek drágábbak (a normál díjtételek duplája, háromszorosa is lehet).

 

Check-in time - Bejelentkezési idÅ‘

A bejelentkezési idÅ‘ azt a legkésÅ‘bbi idÅ‘pontot jelöli a repülÅ‘gép indulása elÅ‘tt, ameddig az utasoknak a repülÅ‘térre meg kell érkezniük. Ez az idÅ‘ repülÅ‘terenként, légitársaságonként és útvonalanként (belföldi, nemzetközi) eltérÅ‘. Általában 1,5-2 óra nemzetközi és 1-1,5 óra belföldi utazás esetén.

 

Connecting time - Minimum átszállási idÅ‘

Azt az idÅ‘pontot jelöli, amely a járatok közötti átszálláshoz minimálisan szükséges. Ez az idÅ‘ repülÅ‘terenként, légitársaságonként és útvonalanként (belföldi, nemzetközi) eltérÅ‘ és a foglalásoknál mindenképpen figyelembe kell venni. A légitársaságokat nem terheli szállítási kötelezettség, amennyiben az utas a minimum átszállási idÅ‘ figyelmen kívül hagyása miatt kési le a repülÅ‘gépet.

 

Long haul/short haul travel - Hosszú/Rövidtávú utazás

A civil légiközlekedésben a távolságtól függÅ‘en használják a Hosszú/Rövid távú utazás kifejezéseket. ElÅ‘bbi a tengerentúli, általában 5 óránál hosszabb utazásokra, utóbbi a kontinenseken belüli utazásokra vonatkozik.

 

Standby

A repülÅ‘tereken a check-in során legtöbbször elhangzó kifejezés a Standby státusz. Az ilyen státusszal rendelkezÅ‘ utasok hely hiányában nem kapnak konkrét helyre szóló beszállókártyát és utazásuk attól függ, hogy felszabadul-e hely a repülÅ‘géppen miután minden normál státuszú utas felszállt. (KülönbözÅ‘ okok pl. késÅ‘n érkezÅ‘ kapcsolódó járatok, foglalással rendelkezÅ‘, de elutazni nem tudó utasok miatt gyakran van esély a standby jegyekkel való utazásra.)

 

Waiting list - Várólista

A várólista nem jelent helyfoglalást, csak a foglalásra való igény regisztrálását. A várólistás utasok helyfoglalása mindaddig nem kerül visszaigazolásra, amíg az adott repülÅ‘gépen fel nem szabadulnak helyek.

 

Ajánlatok, kedvezmények...

Accor “3=2 offer”
Why not extend your stay? 3 nights for the price of 2.
Columbus Direct travel insurance
Quality cover at low prices to customers all around the world.
Priority pass
Access VIP lounges no matter where which airline and class you fly.
European City Cards
See more and pay less! Get your "passport" to European cities.
Rail Europe
Comfortable and affordable on European trains.
Lonely Planet Magazine
Packed with insider knowledge, hints and tips.
Sandemans New Europe City Tours
Free walking tours in 13 cities within 9 countries.
Sol Melia Wednesdays
Search your exclusive special offers now for the coming weekend!
Transfers
Low-cost shuttle and private transfers in over 70 countries.
IMEX Frankfurt 25-27 May
The essential worldwide exhibition for incentive travel, meetings and events.
Feliratkozás a Travelio.net RSS hírösszefoglalójára (angolul) Kövesse Twitteren a Travelio.net híreinek címsorait (angolul) Kerüljön közelebbi kapcsolatba a Travelio.net-tel a Facebook-on keresztül (angolul) Bookmark and Share